Evolutia industriei de panificatie in Romania

       In tara noastra industria de panificatie este semnalata spre sfarsitul
secolului al XIX- lea, fiind preponderenta productia industriala a painii.
Primele brutarii de mare capacitate au fost construite in cadrul armatei (mai
precis, in anul 1891, cand este mentionata prima constructie de acest gen in
Bucuresti), acestea dispunand de echipamente tehnologice destul de
performante pentru acea perioada.
       Dupa cel de-al doilea razboi mondial, industria de panificatie capata
noi dimensiuni, majoritatea intreprinderilor urmarind o serie de obiective
cum ar fi: retehnologizarea instalatiilor de producere a painii, marirea
capacitatii de productie in vederea satisfacerii intregii cantitati solicitate din
partea populatiei, diversificarea sortimentala si o mai buna preocupare pentru
conditiile igienico-sanitare de fabricatie.
       Pe ansamblu, industria de panificatie din tara noastra, prin
modificarile si schimbarile intervenite de-a lungul anilor, cunoaste doua mari
perioade, si anume: perioada inainte de anul 1989 si perioada dupa anul
1990.
       Perioada inainte de anul 1989 se caracterizeaza prin prezenta marilor
complexe de morarit si panificatie, care se intalneau in majoritatea
resedintelor de judet din tara noastra, cu o capacitate de macinis in jurul a
1800 tone/zi. Acestea dispuneau de o productivitate scazuta si costuri
ridicate de productie, prezentand dezavantajul unor consumuri energetice
mari comparativ cu tehnologiile care existau pe plan international.
Nedispunand de existenta unor parametri tehnologici optimi, produsele de
panificatie obtinute se prezentau cu mult sub nivelul celor prezentate la nivel
european.
       Perioada dupa anul 1990 este caracterizata printr-un proces amplu de
privatizare si restructurare, panificatia fiind printre primele in randul
industriilor prelucratoare in care s-a aplicat reforma economica. In urma
acestui amplu proces de privatizare, un accent deosebit se pune pe obtinerea
unor fainuri de calitate deosebita, care sa creeze posibilitatea realizarii unor
produse de panificatie calitativ superioare, in vederea cresterii
competitivitatii, dar si a reusitei patrunderii pe piata externa.
Obiectivele si strategiile de orientare a majoritatii producatorilor se
indreapta tot mai mult catre diversificarea accentuata a produselor oferite
spre consum, si nu numai, exista o preocupare intensa pentru imbunatatirea
calitatii, criterii esentiale in vederea alinierii tarii noastre la standardele si
cerintele impuse de catre Uniunea Europeana.
       Exista o preocupare din ce in ce mai intensa a tuturor specialistilor din
sectorul de panificatie pentru realizarea unor echipamente si tehnologii mai
performante care pot genera capacitati de productie mari, chiar de peste 100
tone in 24 de ore, dar si capacitati reduse in functie de cererea locala (mai
ales in mediul rural).
       In ultimul timp, si in tara noastra asistam la un fenomen destul de
practicat si intalnit in marile orase europene si anume folosirea in incinta
marilor magazine si supermarket-uri a unor cuptoare de o capacitate mica,
dar care asigura zilnic consumatorilor de paine si specialitati de paine
produse unice prin fragezimea si prospetimea pe care o prezinta. Aparitia
acestor noi tehnologii, patrunderea pe piata de la an la an a noi si moderne
unitati de producere a painii, au contribuit esential la intensificarea
concurentei, fortand in acest fel marile unitati sa ia masuri urgente de
modernizare si aplicare a ultimelor tehnologii in domeniu.
       Industria de panificatie in Romania a cunoscut un amplu proces de
modernizare in ultimii ani, aceasta ingloband fabrici pentru paine si alte
produse de panificatie, biscuiti, fabrici de paste fainoase si produse
expandate, produse dietetice etc, acestea fiind apreciate de o masa tot mai
larga de consumatori.